Успей с Нас – Част 2

light-finance-uspei-s-nas

Част 2 – Случаят в село Лозарево

С днешната статия от рубриката „Успей с нас“ (първа част може да намерите тук) ще ви разкажем накратко историята на семейство Стоянови от с. Лозарево, които макар и попаднали във финансовия водовъртеж от дългове, успешно изчистиха кредитната си история и поеха контрол върху финансовото си положение.

През април 2022 г. г-жа Стоянова кандидатства онлайн за кредит при нас, като желаната от нея сума беше 20 000 лв. Госпожа Стоянова заедно със съпруга си са собственици на стара двуетажна къща в село Лозарево, община Сунгурларе, която къща представляваше и предложеното от тях обезпечение по договора за кредит.

Семейство Стоянови се нуждаеха спешно от парични средства, с които да успеят да рефинансират задълженията си към други кредитори, както и да направят ремонт на семейния си дом. Господин Стоянов имаше 6 активни кредита с остатък от около 7 500 лв., като голяма част от тези кредитни задължения бяха с големи просрочия – повече от 360 дни. Госпожа Стоянова от своя страна имаше 8 кредита с остатък от 6 000 лв., половината от които редовни, а другата половина с просрочие от 180 дни. И двамата разполагаха с трудов доход в размер на минималната работна заплата.

Влошената кредитна история на семейство Стоянови беше пречка да получат желаната сума при изгодни за тях условия, като повечето банки директно отхвърляха кандидатурата им. Въпреки влошеното им финансово положение екипът на Лайт Финанси успя да им предложи благоприятна оферта, отговаряща на техните възможности и индивидуални потребности.

За по-малко от месец екипът ни успя да организира подписването на договора за кредит и успешното рефинансиране на просрочените задължения на семейство Стоянови към останалите им кредитори.

Днес с усмивка на лице семейство Стоянови гордо могат да заявят, че нямат нито една просрочена вноска, кредитната им история е чиста, което от своя страна им отвори възможност за получаване на допълнителни средства от банка и осигуряване на мечтания ремонт на семейния им дом.

След като ви запознахме накратко с историята на семейство Стоянови, ще се опитаме да ви бъдем максимално полезни, като разясним какво точно представлява лошата кредитна история и какви са възможностите, които стоят пред вас, за изчистване на вашето кредитно досие.

 

Какво представлява кредитната история?

Кредитната история представлява поименно досие, което се създава в момента, в който вие изтеглите кредит за първи път. Това досие се съхранява в централния кредитен регистър, воден от Българска народна банка. При просрочие на месечните ви вноски, кредиторът изпраща информация към централния кредитен регистър, че съответният дълг не се обслужва своевременно от длъжника. Кредитната история е важен компонент при формиране на нашия кредитен рейтинг, даващ и така важната за всеки един кредитор оценка на вашата кредитоспособност. Наличието на просрочия в кредитното ви досие предупреждава кредиторите за по-високия кредитен риск и съответно намалява шансовете ви за одобрение.

 

Как и къде можете да проверите кредитната си история?

Проверката на задължения към банки и финансови институции се осъществява в кредитния регистър, като справка ЦКР можете да направите лично на място или като подадете заявка онлайн.

  • На място (лично)

Ако желаете да получите информация за вашето кредитно досие лично, е необходимо да подадете заявление до БНБ. Всеки има право на една безплатна справка през годината. Всяка следваща справка или експресна заявка се таксува допълнително.

  • Онлайн кредитен регистър

Можете да направите проверка на вашата кредитната история онлайн, което ще ви спести много време. За целта е необходимо да разполагате с електронен подпис.

 

Как да изчистите лошата си кредитна история?

Изчистването на кредитното досие е предизвикателна задача, която отнема  немалко време, затова ви съветваме предварително да обмислите внимателно каква сума от месечната си работна заплата може да отделяте за погасяване на ползвания от вас кредит. В случай че изпаднете във временно затруднение, не се колебайте, а се свържете с вашия кредитен консултант, който може да ви предложи различни варианти за справяне с неблагоприятната ситуация.

Спешните нужди и належащите плащания често ни принуждават да взимаме нови и нови кредити за погасяване на старите ни просрочени задължения, докато не изпаднем в т. нар. финансова спирала. На помощ тук идва възможността за рефинансиране на просрочените кредити и тяхното обединяване в един общ.

При обединяването на кредити вие имате възможност да изтеглите кредит с по-висок размер, с който да погасите останалите по-малки кредити, и така да намалите месечните си плащания. Основното предимство при обединяването на кредити е възможността да облекчите вашия бюджет, като заплащате една единствена месечна вноска и спазвате само една падежна дата.

Ние от Лайт Финанси можем да ви гарантираме спокойствие, предвидимост и контрол върху изплащането, въпреки влошената ви кредитна история. Ако сте изпаднали в ситуацията на семейство Стоянови, не се колебайте да се свържете с наш консултант тук, с който да обсъдите възможните варианти за стабилизиране на финансовото ви положение.

Последни публикации