Какви са типичните условия за ипотечен кредит?

типичните условия за ипотечен кредит

Във времена на икономическа несигурност с драстично намаляване на заплатите, масови съкращения и никаква друга финансова помощ, хората често се обръщат към банките за опции за заем. Научете повече за условия за ипотечен кредит на LightFinance и други институции.

За да подпомогне предоставянето на ценна и далновидна информация на нашите читатели, Economic.Bg с гордост пуска поредица от ресурси, описващи подробно кредитните продукти, предлагани от седемте най-големи банки в България според Българската народна банка (БНБ). 

условията по ипотечните кредити на българските централни банки

Какви са условията по ипотечните кредити на българските централни банки? 

Българските централни банки предлагат ипотечни кредити при различни условия в зависимост от индивидуалните особености на кредитополучателя. Най-общо казано, кредитополучателите трябва да имат добър кредитен рейтинг и достатъчни доходи, за да изплащат кредита за определен период от време.

Условията на кредита могат да включват лихвен процент, честота на погасяване, всякакви свързани такси или комисиони за предсрочно или закъсняло плащане, както и балонно плащане (ако е приложимо).

Условия за ипотечен кредит на:

Условия за ипотечен кредит на

1. Уникредит 

Условия за ипотечен кредит на Уникредит банк.

Най-голямата банкова институция в страната предоставя четири варианта за ипотечен кредит – традиционен вариант в лева, алтернативен в евро, универсален ипотечен кредит с всичко включено и предложение за лица без постоянно местожителство в страната. 

Купувачите могат да се възползват от конвенционалните ипотечни кредити в лева и евро, които финансират до 85% от пазарната стойност на имота. Изискванията за обезпечение са гъвкави, вариращи от ипотекирана къща до други имоти или финансови гаранции. 

Този заем има за цел да подпомогне финансирането на покупка, строителство, ремонт, завършване на жилищен имот и рефинансиране на подобни съществуващи заеми. 

До 31 юли се възползвайте от промоционалната лихва от 2.80% и спестете от своя кредит в лева! За да отговарят на условията за преференциалния продукт, кандидатите трябва да преведат възнаграждението си по сметка в нашата банка. Не забравяйте, че имате нужда от минимален размер на кредита от 200 000 лв. и нетен месечен доход не по-малко от 2600 лв. Възползвайте се от условия на изплащане до 35 години – започнете днес! 

Нашият универсален ипотечен кредит ви позволява да финансирате текущите си нужди без необходимост от разходооправдателни документи. Освен това нашата програма предлага срок на погасяване от 15 години и финансиране до 70% от

пазарната стойност на имота – в лева или евро! Без такса за предсрочно плащане след една година, това е идеален продукт за тези, които искат да изплатят кредита си по-бързо и по-ефективно. Ако направите предсрочно погасяване преди да е изтекла една година, ние ще таксуваме само 1% от сумата на кредита. В допълнение, за клиенти без постоянно пребиваване в България, нашата банка предоставя ипотечни кредити до 70% от пазарната стойност на имота им и не изисква застраховка живот. Искаме да гарантираме, че всички лица, търсещи ипотечни заеми, имат достъп до финансиране, независимо от статуса им на пребиваване! Този заем е предназначен за финансиране на придобиване на жилищен недвижим имот или рефинансиране на подобен целеви заем. Максималният срок на погасяване, който можете да ползвате от тази сделка, е 25 години, като тегленията са налични в български левове и евро. Имотна ипотека, финансово обезпечение, застраховка за ипотекираната къща или 3/6 вноски по свързана банкова сметка са приемливи гаранции за обезпечаване на заема. За да се квалифицирате за някой от нашите кредитни продукти, трябва да сте работили поне една година и да имате минимален доход от 300 лв. на месец (2600 лв., за да имате право на кредит с промоционална лихва). Освен това са необходими редовни плащания по текущите ви заеми. И накрая, кредитополучателите трябва да са на възраст най-много 70 години, когато периодът на кредита приключи, както е посочено в изискванията на нашата банка. Финансирането чрез заеми често е разпръснато или на едно плащане, или на няколко части, по взаимно съгласие между Банката и клиента. Това дава възможност за гратисен период по главницата, който обикновено варира от 6 до 18 месеца в зависимост от целта на заема. 

2. ДСК 

Условия за ипотечен кредит на ДСК банк.

Търсите ипотечен кредит в България? Не търсете повече – втората по големина банка в страната предлага пет различни опции, които отговарят на всяка ваша нужда. Независимо дали искате да закупите имот, да финансирате текущи нужди или да рефинансирате съществуващ дълг – те имат всичко! От жилищни и нежилищни имоти до строителни работи и подобрения, техните обширни продукти със сигурност ще отговорят на вашите изисквания. 

Ако искате да използвате този заем за закупуване на жилищен имот, идеалният вариант е незавършена къща, гараж или вила. Освен това този заем може да бъде

финансиран и с парцели за жилища или вили, регулирани от стандартите на местната власт. 

Този заем е предназначен за финансиране на строителството на жилищен имот и необходимите вътрешни подобрения. Така че, независимо дали започвате от нулата или искате да ремонтирате съществуваща къща, това предложение ще ви помогне да го осъществите! 

Лихви под 2,99% са подходящи и за двата заема. Все пак действителният лихвен процент ще бъде изчислен въз основа на вашия кредитен профил, вида и размера на заема, както и други продукти или услуги, свързани със самата банка. 

Кредитът за закупуване на нежилищен имот е предназначен специално за тази цел. За незабавни нужди от финансиране, нашият заем също покрива различни изисквания и цели, включително инвестиране в недвижими имоти. В зависимост от кредитния рейтинг на клиента, вида на взетия заем и другите услуги, закупени от нас, лихвените проценти се изчисляват индивидуално, така че можете да бъдете спокойни, като знаете, че ще бъдат съобразени с вашата ситуация. 

Кредитът за рефинансиране на Банка ДСК ви позволява бързо да рефинансирате вече използван кредит, независимо дали е от ДСК или друга банка. Минималната сума за всички наши ипотечни продукти е 5 000 BGN (2 500 EUR) и максималната 

400 000 BGN (200,00 EUR). Можете да върнете дълга си до 30 години с повечето заеми; ако обаче използвате средствата за придобиване на нежилищен имот, изплащането трябва да стане в рамките на 25 години. 

3. Пощенска банка 

Условия за ипотечен кредит на Пощенска банка.

Четвъртата по големина банка в България предоставя набор от ипотечни кредитни продукти на своите потребители, включително Супер жилищни кредити в евро, жилищни кредити в лева, спестовни жилищни кредити, ипотечни овърдрафти и потребителски кредити с ипотека. Освен това те предлагат своя ексклузивен продукт – Кредит „У дома“. 

Супер жилищният заем може да се използва за различни цели като закупуване на жилище, изграждане или завършване на такъв, ремонт и обновяване на

съществуващи домове и рефинансиране на други дългове. Всички кредити се предоставят в евро с фиксирана лихва между 2,99% до 4,99%, което го прави желана оферта на пазара! Освен това тази специална оферта е налична само до края на юли, така че не забравяйте да се възползвате от нея! Можете да изберете и периоди на изплащане от 10-30 години – идеални за по-дългосрочни инвестиции. Ако работите на договор, искането ви за заем също ще бъде разгледано по-бързо от всякога – какво повече можете да поискате? Наличните кредити могат да достигнат до 250 000 евро. 

Можете да финансирате до 80% от пазарната стойност на недвижимия имот, като погасителните вноски са равни или намаляващи месечните вноски. Няма да плащате такси за оценка на кредитоспособността, ако изберете Пощенска банка! 

Ако искате да закупите имот или да рефинансирате съществуващ кредит, можете да се възползвате от нашия жилищен кредит в лева! С най-добрите лихвени проценти, вариращи от 2,80% – 3,95%, ние предоставяме до 500 000 лв. със срок на погасяване до 35 години за нови жилищни кредити и 20 години при рефинансиране на други задължения над 100 000 лв. Затова се възползвайте от тази фантастична възможност днес! 

Действайте сега и се възползвайте от нашия продукт „Нов спестовен жилищен кредит“, докато условията остават валидни до юли! Независимо дали търсите да закупите дом, да го построите или да направите ремонт/подобрения на сегашното си жилище, този заем е перфектен. Предлагаме финансиране до 85% от пазарната стойност в лева и евро с минимална сума от 15 000 лева и максимална 500 000 лева. И най-хубавото – изплащането е достъпно за над 35 години! Така че не пропускайте – започнете днес! 

С лихвения процент от 4,15% този заем предлага уникална функция, която позволява на вашите спестявания да повлияят положително на изплащането: тъй като спестявате повече пари, по-малка част от заема се натрупва всеки месец, което води до намалени месечни лихви по заема. Освен това изисква само текуща сметка за допустимост – и ако се използва правилно, може да намали 11 години или повече от общия ви период на изплащане!

Ипотечният овърдрафт позволява на клиентите да имат достъп до едни и същи заемни средства многократно в рамките на пет години. Този срок се състои от две части – фаза на овърдрафт и фаза на погасяване. Клиентите могат да теглят от своя заем толкова често, колкото им е необходимо по време на първия раздел, като същевременно отговарят само за лихвените плащания върху използваната сума. През това време няма установен план за плащане, тъй като той се основава единствено на основното използване. Срокът на погасяване на заема включва намаляващи плащания на вноски всеки месец, включително главница и лихва. Тази форма на финансиране е с много по-дълъг срок от потребителските овърдрафти – до 25 години! Можете да използвате това финансиране за покупки на жилища, строителни проекти, ремонти, подобрения и рефинансиране. Максималната разрешена сума е 160 000 лв. (80 000 евро). Валутите, които се приемат, са както българският лев, така и еврото. 

Потребителският кредит с ипотека “У дома” е идеален за лица, живеещи в чужбина, които искат да закупят имот в България. Предлагат се опции за финансиране в лева и евро с лихви от 4.25-4.45%. Кредитът може да бъде до 100 000 лв. в зависимост от пазарната стойност на обезпечението на недвижимия имот, а сроковете за погасяване варират съответно от 5 до 25 години. Тази удобна програма позволява на чуждестранните жители да инвестират уверено в жилища у дома! Да предположим, че искате да се възползвате от нашата кредитна програма. В този случай трябва да имате официално удостоверен трудов доход от чужда държава и да имате безсрочен договор в ЕС, Европейското икономическо пространство, Швейцария, Канада или САЩ. След това попълнете вашата кандидатура онлайн с лекота! Отпускаме кредити до 500 хил. лв. или 250 хил. евро със срок на погасяване между 5-25 години. Освен това предлагаме да финансираме до 70% от пазарната стойност на всеки имот, придобит чрез тази услуга. 

4. ОББ 

Условия за ипотечен кредит на ОББ.

До 30 юни 2020 г. ОББ – третата по големина банка в България – предлага промоционални лихви по ипотечния си кредит за покупка на недвижим имот! В допълнение към тази невероятна възможност те имат и три други продукта – ипотечен заем за рефинансиране, ипотечен заем за текущи нужди и един с

фиксирана лихва. Така че не пропускайте този фантастичен шанс да спестите пари и да сбъднете мечтите си! Нашето предложение за заем е проектирано да отговаря на вашите нужди! Предлагаме максимум 500 хил. лв. за кредити, с лихва от 2,80% за тези над 60 хил. лв. и 3,75% за по-значителни суми от тази сума – всички с изплащане до 30 години. Освен това, ние предоставяме и предварително одобрение в рамките на един ден, преди дори да сте се спрели на имота, който искате да закупите; плюс, вземете кредита в български лев или евро. Бъдете сигурни, че получаването на това, от което се нуждаете, никога не е било по-лесно с гъвкавата система за кредитиране на нашата банка! 

Сега е моментът да дадем приоритет на нашия промоционален ипотечен заем за рефинансиране! При лихви, които няма да издържат до края на юни, можете да си осигурите до 500 000 лв. за покупка на жилищен имот или парцел и 200 000 лв. за 

текущи нужди като ремонт или реконструкция. Възползвайте се от тази изключителна възможност – рефинансирайте задълженията си от други банки при нас още днес! Освен това до 30 юни можете да се възползвате от липсата на такса за кредитна оценка – в размер на 200 лв. за ипотечни кредити при покупка на недвижим имот. Освен това лихвените проценти варират между 2,80% и 3,95% в зависимост от размера на кредита. Освен това нашият максимален срок на погасяване е до 20 години за ипотеки за текущи нужди и до 30 години при закупуване на недвижим имот; предлагаме опции както в лева, така и в евро! Възползвайте се от предлаганата от нашата Банка промоционална плаваща лихва по ипотечния кредит за текущи нужди, вече определена на внушителните 3,95% до края на юни! Максималната дължима сума е 120 000 лева или евро и може да бъде изплатена в рамките на до 20 години. Освен това ще има само малка административна такса от 200 лева. Така че не чакайте – възползвайте се днес! 

Сега е идеалният момент да се възползвате от тази невероятна оферта – можете да си осигурите ипотечен кредит с фиксирана лихва за 500 000 лв. с начална лихва от 2,95%, която ще остане непроменена за три години! Възползвайте се от промоционални цени до края на юни и изплащайте заема си до 30 години. Така че възползвайте се от тази атрактивна възможност – вземете своя нисколихвен заем за минути още сега!

5. Райфайзенбанк 

Условия за ипотечен кредит на Райфайзенбанк

Шестата по големина банка предлага три ипотечни кредитни продукта – жилищен заем с 3 или 5-годишни опции с фиксиран лихвен процент, стандартен жилищен заем и потребителски заем. Жилищният кредит е специално разработен в лева: минималният му размер е 10 000 лева, а максималният – 400 000. Изплащането може да бъде разпределено за 30 години с лихвен процент, започващ от 3,10% за заеми с фиксирани лихви, обхващащи до 3 години и нарастващ до невероятно ниско ниво от само 3,30% при поемане на по-удължени условия, вариращи до 5 години! Освен това, ако превеждате заплатата си директно в сметката на тази банка, ще получите още по-ниска лихва, така че започнете сега; ще има смисъл и пари, и време! Нашият жилищен кредит с променлив лихвен процент се предлага в български лев (BGN) и евро (EUR). Минималният размер на кредита е 10 000 лв. или 5 000 евро и достига до 400 000 лв. или 200 000 евро. Освен това, с превод на заплата по нашата банкова сметка, вие ще имате право на още по-нисък лихвен процент от 3,95% в сравнение с 4,20% без него! Освен това можете да получите тази фантастична оферта при условия на изплащане до 30 години! 

И при двата вида заем можете да се насладите на 12-месечен гратисен период, при който се плаща само лихва. Освен това те предлагат 85% финансиране от стойността на имота, което улеснява хората да покриват разходите си. 

Банката с гордост представя своя изключителен потребителски кредит с ипотека, пригоден за всички ваши проекти, свързани с дома. Ако заплатата на кредитополучателя се превежда към банката, можете да се насладите на лихвен процент от 3,95% фиксиран за една година и променлив след това; ако не, тя ще бъде определена на 4,20%. Това се предлага във валута BGN или EUR—налични минимум 1000 BGN/500 EUR и максимум 200 000 BGN/100 000 EUR! В зависимост от вашите нужди можете да изберете до 20 години като срок на погасяване. 

6. CDB Банка 

Условия за ипотечен кредит на CDB банк.

Седмата по големина банка в България с гордост представя две възможности за ипотечен кредит; опцията “Дом за теб” и подходящо решение при текущи нужди.

Ипотечният заем „Дом за теб“ е идеалният избор, ако искате да закупите имот или да рефинансирате текущия си заем. Предоставя до 450 000 лв. и тяхната равностойност в евро със срок на погасяване 30 години. Най-добрата част? Можете да избирате между две валути: български лева (BGN) или евро (EUR). Лихвеният процент по кредита може да варира от 2,60% до 3,30% в зависимост от различни фактори като нивото на осигурителния Ви доход, дали сте клиент на ЗАД Армеец или ПОАД ЦКБ Сила и дали професията Ви да е в една от развиващите се сектори като държавно, общинско банкиране, застраховане, ИТ или други подобни индустрии. Въпреки това, ако има някакво ограничение на обезпечението за заема, това изисква лихвен процент от 5%. Валутата остава непроменена независимо от това. За да отговаря на изискванията за кредит, кредитополучателят трябва да внася доходите си по сметка в Централна банка АД и да има сключен безсрочен трудов договор. 

Ако се нуждаете от финансиране за ремонт, обзавеждане, разходи за образование, специални поводи или медицински разходи – и дори ако става въпрос за закупуване на имот или рефинансиране на заема от друга банка – този ипотечен заем е идеалното решение. Освен това сроковете за изплащане са до 25 години! Този заем се предлага в български лева (BGN) и евро (EUR), като максималната сума, която клиентът може да заеме е 300 000 BGN или тяхната равностойност в EUR. Лихвеният процент по този заем варира между 3,30% и 2,60%, освен когато има ограничения, наложени от предоставеното обезпечение, при което той става 5%. За да се квалифицирате за кредита, трябва да получавате заплатата си в Централна банка АД и да имате безсрочен трудов договор. Финансирането достига до 85% от стойността на имота; като обезпечение изискваме завършена жилищна сграда готова за обитаване. 

7. ПИБ ( Първа Инвестиционна Банка ) 

Условия за ипотечен кредит на ПИБ банк.

Българските граждани вече могат да се възползват от две фантастични ипотечни опции от петата по големина банка в България: жилищен кредит „Право на избор” и ипотечен овърдрафт. Физическите лица имат достъп до до 85% от пазарната стойност на своя имот с неограничен капацитет за заеми, което ги прави управляеми за осигуряване на финансиране. И ако това не е достатъчно, кредитополучателите също така имат възможност да изберат дали искат да получат заемите си в български левове или евро валути – осигурявайки

несравнима гъвкавост при управление на личните си финанси! Освен това клиентите са освободени от плащането на каквито и да било такси за плащане на заем или правни услуги като отпускане и управление. Те също така могат да се насладят на щедри условия на изплащане до 35 години! 

Получете достъп до финансиране на недвижими имоти с плаваща лихва от минимум 3%: покупка на други жилищни или административни сгради, урегулирани поземлени имоти и земеделски земи до 6-та категория. Във ПИБ кредитополучателите, които отговарят на изискванията на Банката и отговарят на определени условия, имат право да получат определените минимални лихвени проценти по своя договор за заем. Тези условия включват липса на просрочие над 30 дни, получаване на доходи по разплащателна сметка в ПИБ, притежаване на кредитна карта от тях, която е снабдена с абонамент за SMS известяване и използване на услуги за електронно банкиране. 

След първите пет години от договора ви и на всеки шест след това Банката предлага до дванадесет месеца, през които не трябва да се изплащат нито главница, нито вноски по кредита. Това облекчение важи само при увеличение на лихвения процент с 0,5 пункта или повече през целия срок на договора за кредит. 

Независимо дали ви трябва за същата цел като жилищен кредит, левове или евро, неограничен размер – ипотечният овърдрафт е отговора. Предлага срок на погасяване до 35 години и минимум 1 година договор с максимум 5 години от датата на сключване. След изтичането на тази времева рамка вашите месечни вноски ще бъдат изчислени въз основа на зададения погасителен план; освен това имате право на заеми до 85% от пазарната им стойност! 

Лихвеният процент по този заем не е фиксиран, а ще варира с минимална начална точка от 3%. Тук важат и точните изисквания, посочени за жилищния кредит.

Научете повече за условия за ипотечен кредит на LightFinance.

Прилики и разлики 

След първата година от срока на кредита ви банките вече не изискват от вас да плащате такса за предсрочно погасяване на кредита. Това важи за всички кредитни продукти. 

Всички банки изискват разплащателна сметка при тях, за да се възползвате от кредитни продукти, по които могат да се извършват погашения по заем. Някои дори поставят условието, че заплатата на кандидата трябва да бъде кредитирана в сметка, собственост на тяхната банка за по-нататъшна обработка на заеми. Уникредит и Пощенска банка изискват потребителска застраховка живот, докато Уникредит, Банка ДСК и ОББ изискват имуществена застраховка на обезпечението.

Актуални условия за ипотечен кредит

Ето как изглеждат условията за отпускане на кредит от различни български банки. Възможно е условията да са се променили след написването на тази статия, така че най-добре е да проверите във вашата банка за конкретните условия и срокове.

Научете повече за условия за ипотечен кредит на LightFinance.

Свързани условия за ипотечен кредит:

Калкулатор за ипотечен кредит

Последни публикации