Каква е най-ниската лихва по ипотечен кредит?

най-ниската лихва по ипотечен кредит

Каква е най-ниската лихва по ипотечен кредит? Според скорошно национално проучване на Bankrate сред големите кредитори, референтният лихвен процент за 30-годишни ипотеки се е увеличил със 7 процента – най-високото му ниво от 20 години. Това е пряк резултат от изпълнението на празното обещание от страна на Федералния резерв, заявявайки, че ще повишат лихвите отново на срещата си през ноември. 

„Изглежда, че мантрата на [Федералния резерв] за 2023 г. ще бъде „по-висока за по-дълго“, казва Грег Макбрайд, CFA, главен финансов анализатор на Bankrate. „За съжаление, има вероятност да изпитаме по-бавен икономически растеж, преди да видим по-ниски нива на инфлация. 

Федералната политика косвено влияе върху лихвите по фиксираните ипотеки чрез доходността на 10-годишните държавни облигации. Федералният резерв също влияе върху ипотеките с регулируем лихвен процент (ARM) и продуктите за собствен капитал. Жизнеспособните лихвени проценти по жилищните кредити се увеличават всеки път, когато централната банка повиши основната си лихва. 

Bankrate поиска мнението на няколко експерти за това накъде смятат, че се насочват фиксираните лихви по ипотечните кредити. Някои казаха 7 процента, докато други – че може да достигне до 8 процента. 

В днешно време сравняването на проценти от различни кредитори е по-важно от всякога при вземането на решение какъв тип ипотека искате. 

Защо да сравняваме ипотечните лихви?

Защо да сравняваме ипотечните лихви

Според Bankrate търсенето на оферти от множество кредитори е от съществено значение при кандидатстване за ипотека. Не само лихвеният процент е важен; всички други условия на заема също са от решаващо значение. Не забравяйте да сравните годишните проценти (ГПР). По този начин ще включите много допълнителни ипотечни разходи, които не са показани в лихвения процент. Например, някои институции може да имат по-ниски разходи за затваряне от други или текущата ви банка може да ви предложи специална оферта. Трябва да сравните тарифите и условията от различни кредитори, за да разберете пълната

картина на всяка оферта. По този начин можете да намерите най-добрия вариант за вашата ситуация. Сравнителното пазаруване в Bankrate е отлично, защото имаме взаимоотношения с кредитори, които могат да ви помогнат да получите ниски лихви. 

Как да вземем ипотека

Ипотеката е заем, използван за финансиране на покупката на жилище. Ипотечните заеми позволяват на купувачите да разделят плащанията си на по-малки вноски за продължителен период, като лихвите се начисляват върху непогасения остатък. Жилищните ипотеки обикновено са най-значимият дълг, който домакинствата поемат. Получавайки най-добрите условия по заема си, можете или да спестите, или да спечелите стотици долари всеки месец и десетки хиляди през целия срок на заема. Подготовката за кандидатстване за ипотека може да изглежда досадна, но си струва да отделите време, за да я направите правилно. Това ще гарантира, че получавате възможно най-добрата цена и по-достъпни месечни плащания.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се подготвите за най-ниската лихва по ипотечен кредит: 

1. Подобрете кредитния си рейтинг 

2. Проследявайте месечните си приходи и разходи. 

3. От съществено значение е да започнете да спестявате сега за първоначалната вноска и месечните такси за ипотека. 

4. Не забравяйте да проучите какъв тип ипотека е най-подходящ за вас и вашето семейство. 

5. Коя ипотека най-добре отговаря на текущото ви финансово състояние? Сравнете цените сега. 

6. Намирането на най-добрия кредитор за вас е от решаващо значение за безпроблемното теглене на заем. 

7. Получете предварително одобрение 

8. Намерете своя мечтан дом в рамките на вашия бюджет. 

9. Получете одобрение за ипотека днес, като кандидатствате. 

10.Купете своя нов дом

Колко голяма ипотека мога да си позволя?

Колко голяма ипотека мога да си позволя

Сумата, която можете да вземете, се определя от различни фактори, като например колко отговаряте на изискванията въз основа на вашата заплата и други условия. Също така е важно какъв кредит имате. Ако не сте запознати с термина, ограничена ипотека е заем, който попада в определени граници на размера, докато джъмбо заемът позволява на кредитополучателите да надхвърлят тези ограничения. Но преди да започнете да пазарувате за вашия мечтан дом, винаги е най-добре първо да имате представа за бюджета си. За щастие, Bankrate създаде “Колко скъпа къща мога да си позволя?” калкулатор само за тази цел. 

Какви фактори определят моята ипотечна ставка?

Следните аспекти играят роля в това колко лихва ще ви бъде начислена: 

● Кредитният рейтинг е число, което представлява вашата 

кредитоспособност. 

● Първоначална инвестиция 

● Местоположението на вашия имот може да окаже значително влияние върху неговата стойност. 

● Сумата пари, която заемате/таксите, свързани с финализирането на заема. ● Видове кредити 

● Продължителността на заема 

● Вид лихвен процент 

Кредиторите използват вашия кредитен рейтинг, за да предвидят дали сте рискови или не и впоследствие какъв лихвен процент да начислят. Колкото по-висок е вашият кредитен рейтинг, толкова по-малък е рискът по отношение на вас в очите на заемодателя – и по този начин по-нисък ипотечен лихвен процент ще бъде начислен. 

Кредиторите гледат на вашата кандидатура по-благосклонно, ако платите предварително по-значителен дял от общата стойност на жилището. Видът ипотека, която избирате, влияе върху лихвения ви процент, като по-краткосрочните заеми като 15-годишните ипотеки обикновено имат по-ниски лихви от 30-годишните.

Какво трябва да направите, ако не сте одобрени за най-ниската налична ипотечна лихва? 

В България кредиторите трябва да предоставят причина за решението да отхвърлят молбата ви за ипотека. Ако имате нужда да бъдете одобрени за най-ниската ставка, проверете кои фактори причиняват отхвърлянето и вижте дали има нещо, което можете да направите, за да ги подобрите. Може да се наложи да предоставите по-голяма първоначална вноска или да натрупате повече парични резерви. Може също да се наложи да работите върху подобряването на кредитния си рейтинг. Ако можете да направите необходимите подобрения, може да се квалифицирате за по-добра ставка в бъдеще. Като алтернатива, помислете за рефинансиране на заема си на по-късен период, когато лихвените проценти са по-изгодни. В допълнение, следете за специални оферти от кредитори, които биха могли да направят заема по-достъпен. С малко усилия ще намерите правилното решение за заем, което отговаря на вашия бюджет и нужди. 

И накрая, важно е да запомните, че има и други опции извън традиционните заеми. Помислете дали да използвате кредитна линия на собствен капитал или да използвате вашите пенсионни спестявания, ако имате нужда от средства за голяма покупка или проект. С правилния подход е възможно да намерите най-доброто решение за вашите нужди. 

Как можете да спестите пари от месечни плащания по ипотека, без да рефинансирате заема си? 

Един от най-лесните начини да спестите пари от ипотечните си плащания е като правите допълнителни плащания по главницата, когато е възможно. Това може да ви помогне да изплатите заема си по-бързо и да намали размера на лихвата, която плащате през целия срок на заема. Освен това можете да получите по-ниска ставка или месечни плащания чрез различни програми, предлагани от кредиторите, като двуседмични плащания. Трябва също така да говорите с кредитора си относно възможността за повторно амортизиране на вашия заем, което може да доведе до по-ниски месечни плащания. И накрая, можете да рефинансирате на по-ниска ставка, ако пазарните условия го предлагат.

Без значение какъв подход решите да предприемете, разбирането на финансовото ви състояние и познаването на всички налични опции ще ви помогне да вземете най-доброто решение за изплащане на ипотеката си. С известни познания и планиране можете да сте на път да се освободите от дългове с напълно изплатен заем. 

Често задавани въпроси за ипотечните лихви

Често задавани въпроси за ипотечните лихви

Претегляте ли плюсовете и минусите на вземането на ипотека или плащанена наем?

Собствеността на жилище отдавна се свързва с американската мечта, но последните икономически тенденции направиха тази цел непостижима за много американци. Някои от плюсовете и минусите на собствеността върху жилище са следните: 

Предимства 

● Домът не само ви осигурява място за живеене, но е и отлична инвестиция.

● Собствеността на жилище ви уверява, че ще имате къде да живеете година след година. 

● Ипотека с фиксиран лихвен процент означава, че главницата и лихвата ви остават същите, докато наемодателят има законово право да увеличи наема, когато вашият лизинг изтече. 

Недостатъци 

● Собствеността на жилище може да бъде скъпа, особено в големите градове. 

● На всички собственици на жилища се налага постоянно да извършват ремонти и поддръжка, които често са скъпи. 

● Когато стойността на жилищата се увеличава, застрахователните премии и данъците върху имуществото също следват. 

Дали да купите или да наемете жилище? Потърсете помощ при вземането на решение. 

Какво е заключване на ипотечен процент?

Заключването на ипотечния процент защитава лихвения процент. Кредиторът се съгласява (с няколко условия), че ипотечният процент, даден на кредитополучателя, ще остане достъпен за него за договорен период от време. Заключването предпазва кредитополучателя от повишаване на лихвите между подаването на офертата и приключването на сделката. 

В кой момент трябва да подсигуря моя ипотечен процент?

Повечето кредитори предлагат 30- до 45-дневно заключване на лихвите безплатно, ако желаете заем. Това гарантира, че ако лихвените проценти се увеличат преди приключването на сделката, пак ще получите фиксирания процент. Имайте предвид обаче, че рестартирането на процеса е скъпо и отнема много време, ако ставките се понижат през този период. 

Въпреки че някои заемодатели предлагат безплатно заключване на лихвите, те може да започнат да начисляват такси, ако искате да удължите сигурността след определения период. 

Искате да рефинансирате ипотеката си?

С нарастващите лихви по ипотечните кредити, броят на собствениците на жилища, които биха спестили пари чрез рефинансиране на домовете си, намалява. 

В някои случаи рефинансирането на вашата ипотека все още може да бъде от полза, като например ако искате да промените от ARM на фиксиран лихвен процент, преди да се рестартира; да се откажете от заем от FHA, така че вече да не трябва да плащате за ипотечна застраховка; или да имате нужда за рефинансиране поради развод или друго обстоятелство. Не само можете да използвате собствения си капитал на финансиране на обновяване, но ако искате да се освободите от ипотека по-бързо, можете да съкратите срока си на изплащане до 20, 15 или 10 години. Благодарение на нарастващите стойности на жилищата през последните години, рефинансирането може да премахне необходимостта от PMI плащания.

Когато рефинансирате, ще трябва да платите някои първоначални разходи, като например за оценка. Трябва да сте сигурни, че парите, които спестявате чрез рефинансиране, са повече от първоначалните разходи в рамките на разумен период от време – повечето експерти казват, че период от 18 до 24 месеца е идеален. 

Използвайте калкулатора за рефинансиране на Bankrate, за да видите колко можете да спестите от ипотеката си. 

Последни публикации