Нарастващата инфлация или как се стигна до повишаването на лихвените проценти

  • Начало
  • Блог
  • Нарастващата инфлация или как се стигна до повишаването на лихвените проценти

В днешната статия ще обсъдим накратко какво представлява инфлацията и как непрекъснатото й нарастване доведе до необходимостта от покачване на основните лихвени проценти на редица централни банки, включително и на Българска народна банка (БНБ).

В състоянието на пазарна икономика цените на стоките и услугите могат винаги да се променят. Някои се повишават, а други разбира се, се понижават. За инфлация можем да говорим, когато е налице общо повишение на цените на стоките и услугите, а не само на някои отделни артикули. Иначе казано – днес с 10 лева можем да купим много по-малко отколкото миналата година.

Още преди пандемията от COVID-19 слуховете за икономическа криза, инфлация и общ финансов спад се разпространяваха широко по цял свят. Днес тези слухове се превръщат във факт. В процеса на икономическо възстановяване, следствие от глобалната пандемия на COVID-19, в комбинация с нахлуването на руските войски в Украйна доведе до невиждано покачване на цените на природния газ, което от своя страна предизвика и рекордното поскъпване на електроенергията на европейските пазари, а скъпата електроенергия за бизнеса на свой ред се пренесе към крайните цени на продуктите и услугите, които предлагат.

evropeiskata tsentralna banka vze reshenie za povishavane na osnovniya lihven protsent

Като средство за борба с нарастващата инфлация управителният съвет на Европейската централна банка взе решение за повишаване на основния лихвен процент (ОЛП) с рекордните 0.75%. Толкова голямо повишение се случва за първи път от създаването на еврото. Така основната лихва достигна невижданите до сега 1.25%. Като централна банка, която отговаря за еврото, нейната основна задача е да поддържа цените стабилни. Когато цените в икономиката се покачват твърде бързо, тоест когато инфлацията е прекалено висока, повишаването на лихвените проценти помага тя да бъде балансирана до целевото равнище от 2% в средносрочен план.

Лихвените проценти, които банките предлагат на гражданите и бизнесите, обикновено се движат успоредно с определените от Европейската централна банка проценти, но се влияят и от други фактори. В състоянието на свободна пазарна икономика, каквато е еврозоната, лихвените проценти се определят от търсенето и предлагането на заеми. С други думи, колко искат да харчат и инвестират гражданите и фирмите и какво количество кредит е налично. Същото важи и за лихвените проценти – когато фирмите и гражданите искат да харчат и инвестират, но не могат лесно да получат необходимите парични средства, лихвените проценти обикновено растат, защото няма достатъчно пари в оборот. С други думи, заемите поскъпват. В обратната хипотеза, ако хората спестяват голяма част от парите си в банката, икономиката бива добре обезпечена с парични средства, често наричани ликвидност, и в резултат лихвените проценти спадат.

Повишаването на основните лихвени проценти дава отражение на две нива. На първо място за банките става „по-скъпо“ да заемат парични средства, в резултат на което те вдигат лихвените нива по кредитите си за граждани и бизнеси, което от своя страна прави спестяването по-привлекателно, а търсенето на заемни средства отслабва. На второ място повишаването на основните лихвени проценти води до т. нар. „контролиране на инфлационните очаквания“, тоест исканията на работниците и служителите за по-високо заплащане бива овладяно, като така от своя страна работодателите могат да поддържат стабилни цени на стоките и услугите, които предлагат, което пък намаля риска от спирала на заплатите и цените.

В отговор на повишените лихвени проценти на редица водещи централни банки по света Българска народна банка също предприе ход по увеличаване на основния лихвен процент на 0.49 на сто, считано от 1 октомври 2022 година. Така за първи път от януари 2016 г. този процент се вдигна. Повишението отбеляза и най-високата стойност на лихвения процент от декември 2009 г. насам, когато той бе 0.55 на сто. Увеличаването на основния лихвен процент неминуемо доведе и до нарастване на законната лихва за забава, която се формира като сбор от основния лихвен процент плюс 10 проценти пункта. Така от сегашните 10%, законната лихва за забава при просрочени задължения се увеличи на 10.49%.

В Лайт Финанси винаги сме се стремели да представим най-добри условия на нашите клиенти. Нашите кредити са с фиксиран лихвен процент, което означава, че планираното увеличение, за което става въпрос по-горе, няма да промени лихвените нива на предоставените от нас кредити. В допълнение на това, с програмата „Процент за теб“, всеки клиент има възможността да намали лихвения процент по своя кредит с един пункт след всеки шест изплатени месечни вноски. За повече информация относно предоставяните от нас кредити и условия, може да се свържете с нашите специалист-консултанти тук.

Последни публикации