Определение за Внос

Внос

Внасяне от външни източници, като например въвеждане на (стоки или продукти) в дадена страна от чужбина;  прехвърляне на (информация или данни) между различни форми, обикновено в рамките на нов документ;  предаване с намерение и цел; означаване.

Какво е Внос?

Световният пазар се формира от международната търговия, която може да се осъществява само чрез внос и износ. Една държава изнася своите стоки в друга държава, за да ги внесе там; по този начин двете държави са икономически свързани. Освен това митническите органи ограничават видовете стоки, които могат да се внасят или изнасят от дадена държава, чрез квоти или мандати.

Вносът са продукти или услуги, закупени в една държава, които са произведени другаде. Този внос и износ съставляват международната търговия, която може да бъде от полза или вреда за националната икономика. Ако стойността на целия внос е по-висока от стойността на износа, това води до неблагоприятно търговско салдо, при което се получава дефицит.

Някои държави, като САЩ, отбелязаха зашеметяващ търговски дефицит от 576,86 милиарда долара – проблем, който тормози страната им от 1975 г. насам. Бюрото за преброяване на населението на САЩ разкри тези данни в своя доклад за тенденциите и статистиката в световната търговия през 2019 г.

Как Работи Вносът

 • Нациите вероятно ще получават стоки и услуги от чужди държави, когато разходите за производство в рамките на техните граници биха били твърде скъпи или не биха могли да задоволят търсенето. Това важи особено за ресурси като петрола, който много държави не могат да произвеждат в достатъчни количества в страната. Внасяйки тези стоки, те гарантират, че гражданите им ще имат достъп до тях на достъпна цена.
 • Чрез прилагането на споразумения за свободна търговия и тарифни структури вносът на определени стоки и материали може да бъде по-достъпен.


Глобализация

През последните години глобализацията и различните споразумения за свободна търговия между държавите доведоха до бурно нарастване на вноса на стоки и услуги в САЩ – от 580,14 милиарда долара през 1989 г. до впечатляващите 3,1 трилиона долара през 2019 г.

Чрез сключването на споразумения за свободна търговия държавите могат да купуват стоки с по-ниски разходи за труд от други държави. Тази практика е обвинявана за рязкото намаляване на работните места в производството в страните вносителки. Свободната търговия им дава достъп до по-евтин внос, като по този начин намалява зависимостта им от продукти, произведени в страната. Неблагоприятните последици от съкращаването на работни места в промишлеността са видими между 2000 и 2007 г., като те допълнително се задълбочават от световната икономическа криза по време на Голямата рецесия и периода на бавно възстановяване.

Несъгласие за Вносните Стоки

Много икономисти и анализатори на политики са разделени по въпроса за последиците от вноса. Тези, които се противопоставят на това действие, твърдят, че по-голямата зависимост от вносни стоки води до намаляване на търсенето на местни продукти, което възпрепятства растежа на бизнеса и предприемачеството. Привържениците обаче смятат, че вносът повишава жизнения стандарт, като предоставя на клиентите повече възможности за избор на по-ниска цена; тези по-евтини стоки също така помагат за регулиране на рязко покачващите се цени на пазарите.

Какъв е Процесът на Внос?

Преди изпращането на стоки трябва да се спази типичен процес за процедурите за внос и износ. Той включва потвърждаване на правилата за лицензиране и споразумения, организиране на транспорта и съхранението след разтоварването на съответните артикули, получаване на митническо освобождаване, както и заплащане на всички подходящи данъци, преди стоката да бъде освободена.

За да бъде международната търговия безпроблемна, е важно да се осигурят правилните документи и разрешителни от митническия отдел, както и от други управляващи органи. В зависимост от страната на местоназначение може да се наложи да предоставите документи като сертификати за произход, лицензи, фактури за застрахователни полици и товарителници.

В някои случаи може да се изискват и допълнителни документи.

Изисквания за Внос, Сертификати и Документация

Изискванията за внос варират в зависимост от страната, но често имат някои стандартни изисквания, като например документация, сертификат за произход и фактура за транспорт.

Тази документация е предназначена да помогне на износителя и на чуждестранния вносител да изпълнят всички изисквания за внос, като гарантира гладка и успешна сделка за всички участници!

За да се гарантира успешното внасяне на стоки, са необходими следните документи:

 • Освен ако търговската проба е на стойност, по-малка от Х, трябва да се издаде фактура.
 • Независимо дали става въпрос за океанска, вътрешна или транзитна товарителница за товари, превозвани в открито море – или дори за въздушна товарителница за товари, превозвани със самолет – всички те са основни компоненти за успешно пътуване.
 • Доказателства за застрахователно покритие
 • Получаването на сертификат за проверка преди изпращане (когато е приложимо) може да помогне да се гарантира, че стоките, които получавате, отговарят на вашите стандарти.
 • Пристанищни разходи (когато е приложимо)
 • Фактура за транспорт
 • Списък на опаковките
 • Когато се изисква, трябва да се получи сертификат за произход.
 • Допълнителни сертификати, ако е приложимо.

Следващите думи от речника

Винаги на разположение

Звънни ни: 0700 700 79
 
Пиши ни: info@lightfinance.bg

Ние сме на твое разположение всеки делничен ден от
08:30
до 17:00 часа на адрес: София, ул. Цар Асен I-ви №81
08:30 до 17:00 часа на адрес: Пловдив, бул. Цар Борис III-ти Обединител №52
08:30 до 18:00 часа на адрес: Димитровград, бул. Стефан Стамболов №1А
09:00 до 18:00 часа на адрес: Пазарджик бул. България №9