Определение за Обменен Курс

Определението за обменен курс е курсът, при който една валута може да бъде обменена за друга. Обменните курсове се определят на валутния пазар, който е отворен за широк кръг от различни типове купувачи и продавачи и където валутната търговия е непрекъсната: 24 часа на ден с изключение на почивните дни, т.е. търговия от 20:15 GMT в неделя до 22 :00 GMT петък. 

Какво е Обменен Курс? 

Обменният курс е курс, при който една валута ще бъде обменена за друга валута и засяга търговията и движението на пари между държавите. Обменните курсове се определят от търсенето и предлагането на дадена валута на пазара. Ако има увеличение на търсенето на една валута, нейният обменен курс ще се повиши, а ако има спад в търсенето, нейният обменен курс ще падне. 

Обменният курс също влияе върху това колко чуждестранна валута може да се купи с дадено количество местна валута. Колкото по-висок е обменният курс, толкова повече чуждестранна валута може да се купи с дадено количество местна валута. Обменните курсове се влияят както от стойността на местната валута,

така и от стойността на чуждестранната валута. През юли 2022 г. обменният курс от щатски долари към евро беше 1,02, което означава, че са необходими 1,02 долара, за да купите 1,1 евро. 

Разбиране на Обменните Курсове 

Обменният курс между две валути обикновено се определя от икономическата активност, пазарните лихвени проценти, брутния вътрешен продукт и нивото на безработица във всяка от страните. Обикновено наричани пазарни обменни курсове, те се определят на глобалния финансов пазар, където банки и други финансови институции търгуват валути денонощно въз основа на тези фактори. Промените в ставките могат да се появят всеки час или ежедневно с малки промени или с големи постепенни смени. 

Как се Колебаят Обменните Курсове 

Обменните курсове могат да бъдат свободно плаващи или фиксирани. Свободно плаващият обменен курс се повишава и пада поради промените на валутния пазар. Фиксиран валутен курс е фиксиран към стойността на друга валута. Хонконгският долар е обвързан с щатския долар в диапазон от 7,75 до 7,85,3. Това означава, че стойността на хонконгския долар спрямо щатския долар ще остане в този диапазон. Обменните курсове имат това, което се нарича спот курс или парична стойност, която е текущата пазарна стойност. Като алтернатива, обменният курс може да има форуърдна стойност, която се основава на очакванията за покачване или спад на валутата спрямо нейната спот цена. Стойностите на форуърдните лихвени проценти може да варират поради промени в очакванията за бъдещи лихвени проценти в една страна спрямо друга. Ако търговците спекулират, че еврозоната ще облекчи паричната политика спрямо САЩ, те може да купуват долара спрямо еврото, което ще доведе до низходяща тенденция в стойността на еврото. 

Как Обменните Курсове Влияят върху Предлагането и Търсенето на Стоки? 

Промените в обменните курсове влияят на бизнеса, като променят цената на доставките, закупени от различна държава, и чрез промяна на търсенето на техните продукти от чуждестранни клиенти.

Какво е FOREX? 

Форекс пазарът или валутният пазар позволява на банки, фондове и физически лица да купуват, продават или обменят валути. Пазарът работи 24 часа, 5,5 дни в седмицата и е отговорен за трилиони долари в ежедневната търговска дейност, тъй като търговците се стремят да спечелят, като залагат, че стойността на дадена валута или ще поскъпне, или ще се обезцени спрямо друга валута. 

Какво е Ограничена Валута? 

Обменните курсове могат да се различават в една и съща държава. Някои държави имат ограничени валути, ограничавайки обмена им до границите на държавите и често има оншорен курс и офшорен курс. Често може да се намери по-благоприятен обменен курс в границите на дадена държава спрямо извън нейните граници, а ограничената валута има своята стойност, определена от правителството. Китай е пример за страна, която има тази структура на курса и валута, която се контролира от правителството. Всеки ден китайското правителство определя средна стойност за валутата, позволявайки на юана да се търгува в диапазон от 2% от средната точка. 

Заключение 

Обменният курс е курс, при който една валута ще бъде обменена за друга валута. Докато повечето обменни курсове са плаващи и ще се повишават или падат в зависимост от търсенето и предлагането на пазара, някои обменни курсове са фиксирани или фиксирани към стойността на валутата на конкретна държава. Промените в обменния курс влияят върху бизнеса и цената на доставките и търсенето на техните продукти на международния пазар. 

Следващите думи от речника

Винаги на разположение

Звънни ни: 0700 700 79
 
Пиши ни: info@lightfinance.bg

Ние сме на твое разположение всеки делничен ден от
08:30
до 17:00 часа на адрес: София, ул. Цар Асен I-ви №81
08:30 до 17:00 часа на адрес: Пловдив, бул. Цар Борис III-ти Обединител №52
08:30 до 18:00 часа на адрес: Димитровград, бул. Стефан Стамболов №1А
09:00 до 18:00 часа на адрес: Пазарджик бул. България №9