Определение за Мечи Пазар

Определение за Мечи Пазар

Ситуация на пазарите, обикновено фондовите, при която търговците очакват цените на активите да паднат. Затова те залагат на къси позиции, т.е. продават активи. Терминът “мечка” произлиза от начина, по който мечката размахва лапите си надолу, представлявайки движението на цените на мечи пазар. Мечите пазари обикновено са дълготрайни и често водят до паника на инвеститорите, тъй като цените продължават да падат.

За много инвеститори изразът “мечи пазар” е сериозен източник на тревога. Независимо от това тези стръмни низходящи тенденции на фондовия пазар не могат да бъдат избегнати и обикновено са краткосрочни в сравнение с бичите пазари – периоди, в които акциите повишават стойността си.

Нещо повече, мечите пазари дори могат да представляват изгодни инвестиционни възможности!

 

Какво Точно Представлява Мечият Пазар?

Когато цените на акциите на инвестициите преживяват продължителен спад и се понижават с повече от 20% от предишния си връх, това обикновено се нарича мечи пазар. Когато обаче се случи обратното – увеличение, надхвърлящо 20% – това може да се определи като бичи пазар.

Исторически погледнато, когато акциите се понижат с 20%, това се нарича мечи пазар. В тези случаи ситуацията може да се влоши с течение на времето, като има малко моменти на отдих или “облекчение”, тъй като инвеститорите се чувстват претоварени и обезсърчени. Под този песимизъм всяка положителна новина изглежда безполезна – което позволява на цените да се понижат още повече за тези, които са достатъчно издръжливи, за да инвестират. В крайна сметка доверието към фондовите пазари ще се възстанови и порочният кръг на мечия пазар ще приключи.

Когато отделни акции или борси се сблъскват с мечи пазари, настроенията на отделните акции обикновено не се забелязват на по-големия пазар. Но когато голямо разнообразие от акции – дори и такива, които са съобщили положителни новини и са увеличили тримесечните си печалби – са засегнати от низходяща тенденция повсеместно, тогава ще се наблюдава преобладаващ спад в целия пазар.

Използвайте разбирането си за потенциалните последици от мечите пазари и проактивно прилагайте стратегии, за да гарантирате, че портфейлът ви не само ще оцелее, но и ще процъфтява през този труден период, докато пазарът в крайна сметка стане положителен.

 

Как да Инвестирате Парите си по Време на Мечи Пазар

Стратегия за мечи пазар #1: Използвайте усредняване на разходите в лева

Ако в портфейла ви има 25% спад в цената на акциите – от 100 лева на 75 лева за акция – и имате налични средства за допълнителна инвестиция, може да се окаже привлекателно да купите акция, когато нейната стойност изглежда изключително ниска.

Много вероятно е да не сте прави. Тази акция може да падне до 50% или по-ниско от пика си, вместо да достигне дъно от 75 лева за акция. Ето защо опитите да се предвиди дъното и да се “определи времето” на пазара могат да бъдат толкова опасни.

Мъдро решение е да инвестирате редовно с план, наречен усредняване на разходите по долара. Това е, когато постоянно внасяте пари в еквивалентни суми с течение на времето и това ви помага да разпределите разходите за покупка, като се уверите, че не хвърляте всичките си средства на фондовия пазар в неговия пик (и също така се възползвате от евентуални спадове).

 

Стратегия за мечи пазар #2: Диверсифицирайте авоарите си

Дори и да не сме в мечи пазар, диверсифицирането на портфейла чрез добавяне на различни видове активи е отличен метод за придобиване на акции на по-ниски цени и подобряване на портфейла ви.

Когато пазарите изпаднат в мечи пазар, нормално е всички акции в даден индекс, например S&P 500, да се понижат – и не е задължително да са с еквивалентни стойности. Именно тук диверсификацията влиза в действие! Инвестирането както във вероятни печеливши, така и в потенциални губещи акции може да ви помогне да сведете до минимум общите си загуби при настъпване на неспокойни времена. Не би ли било чудесно, ако можехте да предвидите тези резултати по някакъв начин? Когато се сблъскат с мечи пазари, които често могат да бъдат предвестник на икономически рецесии, инвеститорите често се обръщат към активи, предлагащи по-надеждна възвръщаемост дори в условията на несигурна икономика.

 

Стратегия за мечи пазар #3: Инвестирайте в области, които се представят добре по време на рецесия

Кои инвестиции са най-успешни по време на мечи пазари? Помислете за елементите, от които хората ще се нуждаят независимо от обстоятелствата – това обикновено са секторите, които постоянно се представят надеждно по време на пазарни спадове. Дори при високи нива на инфлация хората все още се нуждаят от бензин, хранителни стоки и здравни услуги; по този начин основните потребителски стоки и комуналните услуги обикновено се представят по-добре от други отрасли по време на мечи пазар.

Инвестирането в индексни фондове или борсово търгувани фондове (ETF) ви позволява да проучвате конкретни сектори и да проследявате пазарен бенчмарк. Например инвестирането в ETF за потребителски стоки ще ви осигури достъп до множество компании от този отрасъл, които обикновено са по-надеждни по време на икономически спадове. Освен това тези инструменти са много по-добри в сравнение с инвестициите в единични акции, тъй като всеки от тях притежава акции на много различни предприятия – осигурявайки предимства на диверсификацията.

 

Стратегия за мечи пазар #4: Фокусирайте се върху дългосрочната цел

Всички инвеститори преминават през изпитание за постоянство по време на мечи пазари. Въпреки че е трудно да се издържи, миналото показва, че възстановяването обикновено е точно зад ъгъла. Ако инвестирате с цел дълготрайност, например за пенсиониране, срещнатите мечи пазари ще бъдат засенчени от бичите пазари. Въпреки това средствата, предназначени за постигане на краткосрочна цел в рамките на пет години, не трябва да се влагат в инвестиции на фондовия пазар.

Трудно е да се предпазите от изкушението да продавате инвестиции, когато пазарите са в спад, но това е едно от най-полезните неща, които можете да направите за своя портфейл. Ако се затруднявате да не се намесвате във финансите си по време на мечи пазар, помислете за привличане на финансов съветник или робот, който да ги управлява както при възходи, така и при спадове.

Следващите думи от речника

Винаги на разположение

Звънни ни: 0700 700 79
 
Пиши ни: info@lightfinance.bg

Ние сме на твое разположение всеки делничен ден от
08:30
до 17:00 часа на адрес: София, ул. Цар Асен I-ви №81
08:30 до 17:00 часа на адрес: Пловдив, бул. Цар Борис III-ти Обединител №52
08:30 до 18:00 часа на адрес: Димитровград, бул. Стефан Стамболов №1А
09:00 до 18:00 часа на адрес: Пазарджик бул. България №9