Определение за електронни пари

електронни пари

Електронните пари (известни още като електронни пари, цифрови пари, виртуална валута, цифрови пари или електронна валута) съществуват само в цифрова форма. Те не са материални като монетите или банкнотите, но може да се използва за закупуване на стоки и услуги от продавачи, които приемат тази форма на плащане. Електронните пари обикновено се съхраняват в електронен портфейл или сметка и могат да се прехвърлят от човек на човек или да се използват за онлайн плащания. За разлика от традиционните форми на разплащане, като пари в брой или кредитни карти, електронните пари не са подкрепени от правителство или централна банка. Вместо това частни компании ги създават и управляват под формата на цифрови токени. 

Електронните пари намират приложение и в търговията с криптовалути, където се използват като форма на плащане на борсите и за плащане на трансакции. Тя може да се използва и за закупуване на стоки или услуги от търговци, които приемат този вид плащане, като например сайтове за изтегляне на цифрова музика или онлайн игри.

Защо Хората Използват Електронни Пари?

Електронните пари имат редица предимства пред традиционните методи на плащане, включително по-ниски разходи за транзакции, по-голямо удобство и по-сигурни транзакции.   Освен това тя дава на потребителите допълнителен контрол върху финансите им, тъй като могат да прехвърлят средства, без да използват банка или друга финансова институция. Освен това електронните пари често са по-бързи и по-ефективни от традиционните форми на плащане. И накрая, електронните пари могат да се използват за закупуване на стоки или услуги от търговци, които може да не приемат традиционните форми на плащане, като например борси за криптовалути.

Подобни: БАНКОМАТ ATM

Как Работят Електронните Пари

Електронните пари се използват за транзакции в световен мащаб. Макар че могат да бъдат обменяни за фиатна валута (което, между другото, ги отличава от криптовалутите), електронните пари най-често се използват чрез електронни банкови системи и се контролират чрез електронна обработка. Тъй като само малка част от валутата се използва във физическа форма, огромният процент от нея се съхранява в банкови трезори и е подкрепен от централните банки.

Поради тази причина основната функция на Федералния резерв на САЩ и неговите 12 поддържащи банки е да управляват физически фиатната валута и да контролират паричното предлагане чрез парични политики и операции на открития пазар.  

Специални съображения

Валута в обращение

Електронните пари могат да се съхраняват на различни места. Повечето физически и юридически лица съхраняват парите си в банки, които предоставят електронни парични записи на депозит. Предплатените карти и цифровите портфейли като PayPal и Square обаче позволяват на потребителите да депозират фиатна валута срещу електронни пари. Такива компании печелят, като начисляват процент върху всяка сума, изтеглена от сметките или конвертирана от електронни пари обратно във фиатна валута. 

Подобни: Ипотечни кредити

Обработка на електронни плащания

Много американци обработват транзакции по електронен път по различни начини. Това включва получаване на заплати чрез директни депозити, прехвърляне на пари от една сметка в друга чрез електронни преводи на средства или харчене на пари с кредитни и дебитни карти.

Въпреки че физическата валута все още е изгодна в определени ситуации, нейната роля постепенно намалява. Много потребители и фирми смятат, че електронните пари са по-сигурни и по-удобни, тъй като не могат да бъдат изгубени и се приемат широко от търговците в цялата страна. Вследствие на това финансовият пазар на САЩ създаде стабилна инфраструктура за транзакции с електронни пари, улеснена главно от мрежите за обработка на плащания като Visa и Mastercard. 

Банките и финансовите институции си партнират с мрежови процесори за електронни пари, за да издават на клиентите си брандирани мрежови карти, които улесняват тези електронни транзакции от банкови сметки към търговци. Електронните пари се използват лесно и в електронната търговия, което позволява на потребителите удобно да пазаруват стоки и услуги онлайн.

Критики към електронните пари

Макар че електронните пари бързо се превръщат в норма и често се възхваляват като по-сигурна и прозрачна алтернатива на физическата валута, те са свързани с рискове и уязвимости. Например измамите се превръщат в проблем, когато парите могат да се прехвърлят от една страна на друга, без да се проверява физически истинската самоличност на първоначалния собственик.

Електронните транзакции също така са по-дискретни и следователно по-лесни за укриване от данъчните служби, което превръща електронните пари в потенциален и неволен съучастник в укриването на данъци. И накрая, компютърните системи, отговарящи за електронните транзакции, биха могли да бъдат по-добри, което означава, че транзакциите с електронни пари понякога могат да се провалят просто поради грешка в системата.

Europa.eu

Следващите думи от речника

Винаги на разположение

Звънни ни: 0700 700 79
 
Пиши ни: info@lightfinance.bg

Ние сме на твое разположение всеки делничен ден от
08:30
до 17:00 часа на адрес: София, ул. Цар Асен I-ви №81
08:30 до 17:00 часа на адрес: Пловдив, бул. Цар Борис III-ти Обединител №52
08:30 до 18:00 часа на адрес: Димитровград, бул. Стефан Стамболов №1А
09:00 до 18:00 часа на адрес: Пазарджик бул. България №9