Определение за Дебитна Карта

Дебитната карта е разплащателна карта, която удържа пари директно от разплащателната сметка на потребителя за плащане на стоки или услуги. Дебитните карти са подобни на кредитните карти, но не изискват от потребителя да задлъжнява или да взема пари назаем. Вместо това средствата идват директно от банковата сметка на потребителя. Освен това дебитните карти обикновено имат по-ниски такси и лихвени проценти от кредитните карти, което ги прави по-достъпен вариант за плащане. Дебитните карти се приемат в цял свят при търговци, които приемат електронни плащания, и могат да се използват и за теглене на пари в брой от банкомат atm

 

Какво е Дебитна Карта

Дебитната карта е метод за плащане, който позволява на потребителите да купуват стоки и услуги, без да носят пари в брой. Тя функционира чрез приспадане на сумата на транзакцията от разплащателната сметка на потребителя, подобно на издаването на чек. На картата обикновено е изобразена емблемата на една или повече големи кредитни карти – като Visa, Mastercard, Discover или American Express – което позволява на картодържателя да я използва в магазини и други търговски обекти, които приемат тези видове плащания. Банките обикновено издават дебитни карти, свързани с разплащателната сметка на потребителя, за онлайн и лични покупки.

Как Работи Дебитната Карта

Дебитната карта обикновено представлява правоъгълно парче пластмаса, наподобяващо всяка карта за разплащане. Тя е свързана с разплащателната сметка на потребителя в банка или кредитен съюз. Размерът на сумата, която може да бъде похарчена с нея, е обвързан с размера на сметката (броя на средствата в отчета).

 

Дебитните карти са нещо средно между картите за банкомати и кредитните карти. Можете да ги използвате, за да получите пари в брой от банкомат, както при първите, или да правите покупки, както при вторите. Много финансови институции заменят своите обикновени, еднофункционални карти за банкомати с дебитни карти, издавани от големи процесори за картови плащания като Visa или Mastercard. Такива дебитни карти се предоставят автоматично с вашата разплащателна сметка.

 

Обикновено, не бихте използвали дебитна карта за плащане на ипотечни кредити.

 

Независимо дали се използва за получаване на пари в брой или за покупка, дебитната карта функционира по същия начин: Тя незабавно изтегля средствата от свързаната сметка. Така че разходите ви са ограничени до наличните средства в разплащателната ви сметка, а сумата, която харчите, варира от ден на ден заедно с баланса по сметката ви. 

 

Обикновено дебитните карти имат дневен лимит за покупки, което означава, че можете да похарчите определена сума с тях в рамките на 24 часа.

Покупките с дебитна карта могат да се извършват със или без ПИН код. Ако картата е с логото на голям платежен процесор, често може да се използва без такъв, точно както при кредитна карта.

 

Такси за Дебитни Карти

Като цяло дебитните карти не струват нищо допълнително: Няма годишни такси за членство или такси за авансово плащане.

Въпреки това те невинаги ви позволяват да избегнете напълно таксите: Ако изтеглите пари в брой от банкомат, който не е на банката, издала дебитната ви карта, или не е свързан с нея, може да ви бъде начислена такса за транзакция на банкомат.

Ами ако използвате картата, за да похарчите повече, отколкото имате в сметката си? Можете да бъдете таксувани за недостатъчни средства, подобно на таксите, които се начисляват при невалиден хартиен чек. Ако сте се регистрирали за защита от овърдрафт, ще бъдете таксувани за овърдрафт. 

Възможно е да платите и такса за подмяна на картата, ако вашата е изгубена, повредена или открадната, както и такса за чуждестранна транзакция, ако купувате нещо в чужда валута. 

 

Свързани: Фирмени кредити

 

Дебитна Карта спрямо Кредитна Карта

Като се има предвид, че компаниите за кредитни карти издават много банкови дебитни карти, разликата между кредитни и дебитни карти може да изглежда тънка като парче пластмаса. Освен думата “дебитна” на лицевата си страна, дебитната Mastercard изглежда идентично с кредитната Mastercard например и “може да се използва навсякъде, където се приема Mastercard”.

 

Но кредитните и дебитните карти работят по коренно различни начини. Използването на дебитна карта за извършване на покупка е като изписването на чек или пускането на доларови банкноти: Плащате за стоката на момента, като използвате средствата в банковата си сметка. Когато използвате кредитна карта, вие заемате пари от картовата компания за стоката. Тя плаща на търговеца и след това ви издава фактура за сумата. Вие я изплащате, когато получите месечното си извлечение. Ако не платите цялата сума, плащате лихва върху останалата част, както при всеки заем. 

 

Предимства и Недостатъци на Дебитната Карта

С дебитните карти потребителите на практика правят покупките си в брой, т.е. с пари, които имат, а не с пари, взети на кредит. Но те са значително по-безопасни от парите в брой. Всяка транзакция с дебитна или чекова карта се появява в месечното извлечение на титуляря на сметката, което позволява лесно “да се види къде са отишли парите”. 

Следващите думи от речника

Винаги на разположение

Звънни ни: 0700 700 79
 
Пиши ни: info@lightfinance.bg

Ние сме на твое разположение всеки делничен ден от
08:30
до 17:00 часа на адрес: София, ул. Цар Асен I-ви №81
08:30 до 17:00 часа на адрес: Пловдив, бул. Цар Борис III-ти Обединител №52
08:30 до 18:00 часа на адрес: Димитровград, бул. Стефан Стамболов №1А
09:00 до 18:00 часа на адрес: Пазарджик бул. България №9