Борсово търгуван инвестиционен фонд

Определение за борсово търгуван инвестиционен фонд

Борсово търгуваният инвестиционен фонд е вид инвестиционен фонд, който може да се търгува на борсата. Той обединява пари от инвеститори и инвестира в акции, облигации, стоки или други ценни книжа, за да генерира приходи или капиталови печалби.


Какви предимства предлага Борсово търгуваният инвестиционен фонд- ETF?

Той позволява на инвеститорите да диверсифицират своите портфолиа, като същевременно намаляват риска. Управлява се професионално от опитни финансови съветници и не изискват същото ниво на ангажираност като покупката и продажбата на отделни акции или взаимни фондове. Обикновено са по-евтини от други видове инвестиции, тъй като техните разходи по принцип са по-ниски и предлагат набор от предимства, които ги правят привлекателни за инвеститорите. ETF осигуряват диверсификация, ниски разходи, данъчна ефективност, ликвидност и прозрачност.


Те също така предоставят лесен начин за инвестиране в различни класове активи, като акции, облигации, стоки и валути. Освен това ETF могат да се използват за експозиране на различни сектори и държави, което може да е трудно постижимо с индивидуални акции или в портфолио с взаимни фондове. 


За кого е подходящ ЕTF?

ETF са идеални за тези, които търсят евтин начин да инвестират на пазара с минимален риск. Те също са отличен вариант за тези, които искат да диверсифицират портфолиото си, без да купуват няколко различни акции или взаимни фондове. ETF могат да се използват както от начинаещи, така и от опитни инвеститори, тъй като предлагат лесен начин за експозиране на различни пазари и инвестиции с минимални усилия.


В заключение, ETF са атрактивна инвестиционна опция за диверсификация на портфолиа и минимизиране на риска. ETF предлагат евтин начин за експозиране на различни сектори и държави, което може да е трудно постижимо с индивидуални акции или в портфолио с взаимни фондове. Въпреки че има рискове, свързани с всяка инвестиция, предимствата на ETF ги правят предпочитани за много инвеститори.


Как работят ETF?

ETF или „борсово търгувани фондове“ са финансови продукти, които се търгуват на борси и обикновено следват определен индекс. За разлика от други инвестиции, при които може да имате само една акция, закупуването на ETF  Ви позволява да притежавате пакет от активи. Това намалява риска, като същевременно осигурява потенциал за растеж.


Борса


ETF (борсово търгувани фондове) се търгуват като обикновени акции на фондовите борси.


Търговия


ETF, подобно на акциите, се купуват и продават ежедневно и търпят промени в цената през целия ден.


Фондове


Един ETF прилича на взаимен фонд по това, че събира акции или облигации. ETF обаче може да съдържат десетки, стотици или дори хиляди отделни ценни книжа.Какви видове ETF съществуват?


С непрекъснатото нарастване на популярността на ETF, ежедневно се появяват нови и нови видове. За да изберете най-добрия ETF, е важно да разберете какво предлагат и как се отличават едните от другите.


ETF , които проследяват специфични индекси, като S&P 500 или NASDAQ, са известни като индексни ETF.


ETF с фиксиран доход са създадени, за да експозират почти всякакви видове облигации, съществуващи в момента; Министерството на финасите на САЩ, корпоративни, общински, задгранични, високодоходни и  други ценни книжа


ETF за сектори и промишленост са създадени да експозират конкретна индустрия, като тази на високите технологии, петролът и фармацевтичните продукти. 


ETF, които проследяват цената на стоки като царевица, петрол или злато са известни като стокови ETF.

ETF с фокус върху пазарната капитализация или инвестиционни стилове, като стойност с голяма капитализация или растеж с малка капитализация, се наричатстилoви ETF.


ETF, които проследяват чуждестранни пазари, като индексът Nikkei в Япония или индексът Hang Seng в Хонконг, се наричат ETF на чужди пазари.

Инверсионни ETF – създадени да печелят от спад на основния пазар или индекс.


Лостови ETF, проектирани да използват лостов механизъм (т. нар.leverage) за увеличаване на възвръщаемостта.

За разлика от повечето ETF, които проследяват индекс, активно управляваните ETF имат за цел да надхвърлят този индекс.


ETN (борсово търгувани облигации): По същество, дълговите ценни книжа, обезпечени с кредитоспособността на банката – издател, са разработени, за да осигурят достъп до неликвидни пазари. Те също имат предимството, че не произвеждат почти никакви краткосрочни капиталови печалби. 


ETF за алтернативни инвестиции са креативен продукт, който дава на инвеститорите достъп до специфични инвестиционни стратегии като covered call writing*, пренасяне на валута или позволение за търгуване при нестабилност на пазара. * Терминът “covered call” означава, че продавачът предлага на купувача акции на дадена стойност за определено време, при условие, че продавачът си запазва правото на собственост.


Следващите думи от речника​​

Винаги на разположение

Звънни ни: 0700 700 79
 
Пиши ни: info@lightfinance.bg

Ние сме на твое разположение всеки делничен ден от
08:30
до 17:00 часа на адрес: София, ул. Цар Асен I-ви №81
08:30 до 17:00 часа на адрес: Пловдив, бул. Цар Борис III-ти Обединител №52
08:30 до 18:00 часа на адрес: Димитровград, бул. Стефан Стамболов №1А
09:00 до 18:00 часа на адрес: Пазарджик бул. България №9