Бичи пазар Дефиниция

Бичи пазар

Бичият пазар е период на растеж. Това е обратното на рецесията и се характеризира с покачване на цените на акциите на значими индекси като S&P 500 или Dow Jones Industrial Average. Обикновено е период, в който икономиката се разширява, доверието на потребителите е високо и хората харчат.

Анализаторите са определили за официален бичи пазар периода, в който S&P 500 се повишава с поне 20% след два отчетливи спада от 20%, използвайки пазарни данни за идентифициране на тенденции (практика, известна като технически анализ). Тъй като се състои от 500-те най-големи компании по пазарна капитализация, с плаваща стойност, S&P 500 се счита за барометър на цялостното здраве на пазара.

Кога се появяват бичите пазари?

Бичият пазар обикновено възниква след продължителен период на икономически растеж и стабилност и повишено доверие на потребителите. Това води до увеличаване на търсенето на инвестиционни инструменти, като акции и облигации. Тъй като цените на акциите се покачват, инвеститорите са по-склонни да закупят допълнителни акции, създавайки възходяща тенденция на пазара. Бичите пазари обикновено продължават от няколко месеца до години, преди да започнат да отслабват.

Плюсове и минуси на бичият пазар

Бичите пазари със сигурност са предпочитани, но това зависи от стила на инвестиране. Бичите пазари са благоприятни за дългосрочни инвестиции, защото активите на инвеститорите им растат, докато търговците на Put опции, кратки продажби и иверсивните инвеститори на ETF се възползват от мечите пазари.

Какви са минусите на бичият пазар?

Растежът също има своите недостатъци – появата на финансови балони. Това се случва, когато цената на акциите, индустриите, недвижимите имоти или други активи се покачва бързо без основание. Един пример е dot-com балонът, който нараства в края на 1990-те години и се спуква през 2000 г. След период на „необясним растеж“ технологичният сектор претърпява пълен спад, като борсата NASDAQ, състояща се предимно от технологични компании, губи повече от 75% от стойността си.

Колко дълго може да продължи бичият пазар?

Фондовият пазар винаги ще има периоди на възход и спад поради естествения бизнес цикъл. Като инвеститори се надяваме бичите пазари (или периодите на растеж), да продължат вечно, но както се казва: “Каквото върви нагоре, трябва и да падне.”

Въпреки това, от 1928 г. насам, има също толкова много бичи пазари, колкото и мечи, въпреки че бичите пазари са склонни да продължават много, много по-дълго. Най-дългият бичи пазар на фондовата борса продължава повече от десет години, от март 2009 г. до март 2020 г. Така че, ако се притеснявате, че сме на път да навлезем в мечи пазар, недейте, историята показва, че е само временно.

Примери за Бичи пазар

Няколко примера за бичи пазари в историята са:

Бичият пазар от 1920 г.

След Първата световна война фондовата борса преживява най-големия си бичи пазар. За много инвеститори 20-те години на миналия век са били време на надежда и обновление, като пазарът си връща невероятните средно 20% годишни печалби (след отчитане на инфлацията). През този период борсовите посредници въвеждат маржово инвестиране, при което плащат процент от общата стойност и заемат останалото.

Биткойн бичи пазар

През ноември 2021 г. биткойн, дигитална валута, която някога е струвала около 8 цента, достига исторически връх от над 68 000 долара. Когато криптовалутата била използвана за първи път за закупуване на пица Papa John, нейната стойност бързо нараснала, тъй като все повече нетрадиционни инвеститори спекулирали на пазара. Експертите постоянно прогнозират залязването на биткойна като валута заради затягането на регулациите и укрепването на щатския долар.

Следващите думи от речника

Винаги на разположение

Звънни ни: 0700 700 79
 
Пиши ни: info@lightfinance.bg

Ние сме на твое разположение всеки делничен ден от
08:30
до 17:00 часа на адрес: София, ул. Цар Асен I-ви №81
08:30 до 17:00 часа на адрес: Пловдив, бул. Цар Борис III-ти Обединител №52
08:30 до 18:00 часа на адрес: Димитровград, бул. Стефан Стамболов №1А
09:00 до 18:00 часа на адрес: Пазарджик бул. България №9