Определение за банкомат: (АТМ)

банкомат АТМ

Банкоматът е физическо устройство, което позволява извършването на финансови транзакции. Банкоматите съществуват от 1967 г. и традиционно се свързват с физически парични операции като тегления и депозити. Все пак, днес те предлагат по-широка гама от услуги като стандарт, включително онлайн свързаност.

Какво е банкомат ATM?

Банкоматът (ATM) е вид терминал за електронно банкиране, който позволява на клиентите да извършват основни транзакции без помощта на представител на клон или касиер. Всеки с кредитна или дебитна карта може да тегли пари в брой от повечето банкомати в Съединените щати и в чужбина.

 

Банкоматите са удобни, защото позволяват на потребителите да извършват бързи транзакции на самообслужване, като депозити, теглене на пари в брой, плащания на сметки и преводи по сметки. Таксите за теглене на пари в брой често се начисляват от банката, в която е открита сметката, оператора на банкомата или и двете. Някои или всички от тези такси могат да бъдат избегнати чрез използване на ATM, управляван директно от банката собственик на сметката. Използването на ATM в чужбина може да бъде по-скъпо от използването на такъв в Съединените щати.

 

Банкоматите са известни също като ATM.

Разпознаване на автоматични банкомати (АТМ) 

Първият банкомат е инсталиран в клон на Barclays Bank в Лондон през 1967 г., въпреки че има сведения за банкомат, използван в Япония още в средата на 60-те години.

 

През 70-те години са създадени междубанкови комуникационни мрежи, позволяващи на клиентите да използват картата, принадлежаща на една банка, в банкомат на друга банка.

Банкоматите се разпространяват по целия свят за няколко години и присъстват във всяка голяма страна. Сега те могат да бъдат намерени на малки островни държави като Кирибати и Федералните щати на Микронезия.

Разновидности на банкоматите

Банкоматите се класифицират в два типа. Клиентите могат единствено да теглят пари в брой и да получават актуализации по баланса на сметката при по- просто устроените банкомати. По-сложните машини приемат депозити, обработват плащания и преводи по кредитна линия и имат достъп до информация за сметката.

 

За да получи достъп до разширените функции на сложно устроените банкомати, потребителят трябва  да има сметка в банката, която управлява машината.

Анализаторите прогнозират, че ще станат още по-популярни, заедно с увеличаването на тегленията от тях. Банкоматите на бъдещето най-вероятно ще бъдат терминали с пълен набор от услуги, които заместват или допълват традиционните банкови касиери.

Как да работим с банкомат?

Банкоматите се намират както вътре, така и извън банките. Също така могат да бъдат намерени в зони с голям трафик като търговски центрове, хранителни магазини, магазини за смесени стоки, летища, автобусни и жп гари, бензиностанции, казина, ресторанти и други обществени места. Повечето банкомати в банките са многофункционални, докато тези, намиращи се извън обект, са предназначени основно или изцяло за теглене на пари в брой.

 

За да извършат транзакция посредством банкомат, клиентите трябва да използват пластмасова карта – или банкова дебитна карта, или кредитна карта. Преди да може да бъде осъществена каквато и да е транзакция, потребителите трябва да бъдат идентифицирани с ПИН.

 

Много карти включват чип, който изпраща данни от картата към машината. Те функционират подобно на баркод, сканиран от четец на кодове.

 

Такси за банкомати 

Притежателите на сметки могат да използват банкоматите на своята банка безплатно, но при използване на банкомат, собственост на конкурентна банка, обикновено се начислява такса.

Някои банки ще възстановят на клиентите си таксата, главно ако наблизо няма съответстващ банкомат.

 

Така че, ако теглите седмичните си пари от банкомат, използването на грешната машина може да ви струва от 50 до 500 лева на година.

 

Притежание на банкомат

Банките и кредитните съюзи често притежават банкомати. Физически лица и фирми обаче могат да купуват или наемат банкомати сами или чрез франчайз за банкомати. Когато физически лица или малки компании, като ресторанти или бензиностанции, притежават банкомати, печалбата се основава на таксуване на потребителски такси.

 

Банките също притежават банкомати за тази цел. Те привличат клиенти, като използват удобството на банкомата. Банкоматите също освобождават банковите касиери от някои от техните отговорности за обслужване на клиенти, спестявайки си пари от разходи за заплати.

 

Използване на банкомати в чужбина 

Банкоматите позволяват на пътуващите да имат достъп до своите чекови или спестовни сметки от почти всяко място на планетата.

 

Експертите по пътуванията съветват потребителите да използват чуждестранни банкомати като източник на пари в брой, когато пътуват в чужбина, тъй като те обикновено получават по-добър обменен курс от повечето обменни бюра.

 

От друга страна, банката на титуляра на сметката може да начисли такса за транзакция или процент от обменената сума. Повечето разписки за банкомати не включват обменния курс, което затруднява проследяването на разходите.

Следващите думи от речника​

Винаги на разположение

Звънни ни: 0700 700 79
 
Пиши ни: info@lightfinance.bg

Ние сме на твое разположение всеки делничен ден от
08:30
до 17:00 часа на адрес: София, ул. Цар Асен I-ви №81
08:30 до 17:00 часа на адрес: Пловдив, бул. Цар Борис III-ти Обединител №52
08:30 до 18:00 часа на адрес: Димитровград, бул. Стефан Стамболов №1А
09:00 до 18:00 часа на адрес: Пазарджик бул. България №9